Bůček pečený na červeném zelí

Dnes přinášíme něco, nad čím se asi spoustě lidí zkroutí palce na nohou, ale u nás v rodině tohle jídlo vždycky představovalo sváteční menu. A i když už ho nevaříme tak často jako dřív, do jídelníčku naší rodiny prostě patří.

bucek

Recept na samotný bůček je vážně jednoduchý a zvládne ho naprosto každý.

Prorostlejší vepřový bok bez kosti osolíme, okmínujeme a položíme do pečící mísy na lůžko z červeného zelí. Bůček volíme prorostlejší a s kůží, aby nám vypečený tuk ochutil zelí a aby se nám nevysušil. Jelikož se mi už mockrát stalo, že jsem bok v celku prostě nesehnala, jdou použít i plátky. Příprava je sice rychlejší, ale připravujete se tím o požitek křupání vypečení kůžičky.

bez-nazvu

A abychom takovou kůžičku získali musíme kůži nakrojit – buď na proužky ale lépe na kostičky. Doporučuji si před krájením uložit bůček na chvilku do mrazáku, aby nám ztuhnul a kůže šla lépe krájet. Po vypečení bude kůžička krásně křupavá a moc dobrá (u nás se o ni vždycky všichni perou). Takto připravený pekáček šoupneme do trouby na cca 200 °C. Délka pečení závisí na velikosti masa. Pokud budete mít větší (vyšší) kus masa, je dobré ho na počátek pečení přikrýt pokličkou. Pokud nemáte pokličku jako já, stačí překrýt alobalem. Maso se zelím je potřeba kontrolovat. Většinou stačí vypečený tuk, aby se zelí nepřipalovalo, pokud ovšem budete mít maso libovější, je potřeba mírně podlívat vodou a to i v průběhu pečení. Pozor na množství, aby vám maso ve vodě neplavalo. Nepeklo by se vám, ale spíš vařilo.

Do masa píchneme nožem nebo vidličkou, abychom zjistili, jestli už je pečené. Pokud jde lehce propíchnou až na dno pekáčku, blížíme se do finále. Sundáme alobal a necháme dopéct kůrčičku pěkně dozlatova.

bez-nazvu2

Pokud jste došli až do této fáze, nezbývá mi než vám gratulovat. Máte jídlo, které sice žlučníkářům nahání husí kůži, ale které naše babičky vařily jako slavnostní nedělní oběd.

Jako příloha se samozřejmě hodí bramborové knedlíky. Já donedávna bramborový knedlík kupovala, ale odhodlala jsem se, že se pokusím složit vařící maturitu. Brzy si budete moct přečíst, jak to napoprvé dopadlo.

 

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s